divendres, de març 07, 2008

Gyoz-iller o el misterios cas dels ascensors descensors

Digueu-me malpensat, pero ja ha passat el que vaig predir que passaria, es a dir, que les importacions de productes alimentaris procedents de la Xina ha caigut. Llegiu aqui:

"Japan's imports of vegetables from China have nosedived since late January when tainted Chinese-made meat dumplings caused several cases of food poisoning, according to a preliminary government survey released Thursday. Japan imported 20,704 tons of vegetables from China in the first three weeks of February, down 39.7% from a year earlier, said the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries."

Es curios que cada cop que les importacions d'algun producte forani amenac,a el monopoli japones apareixen casos que fa posar a la ciutadania a la defensiva. La meva teoria es que es la mateixa competencia ( japonesa, en aquest cas ) que juntament amb els medis han creat una alarma desbocada envers a qualsevol producte alimentari importat de la Xina.

Dic desbocada perque no em crec, vist el que he vist, que els xinesos exportin al Japo a la babala sense rentar-se ni les mans, ja que nomes els autoritzen les importacions quan han complert amb una serie inacabable de requisits marcats pels draconians ministeris japonesos, quan no es que son joint ventures amb capital i management japones establertes a la Xina qui s'encarreguen de les importacions.

Una cosa semblant va passar fa un any i escaig amb els ascensors Schindler. Tothom coneix aquesta marca suissa que fa escales mecaniques (1ra del mon) i ascensors (3ra del mon). Doncs resulta que un ascensor d'aquesta marca va patir un accident amb 1 mort de 16 anys quan es va desplac,ar inesperadament amb les portes obertes mentre el noi sortia de l'ascensor. Es va desfermar el panic pels ascensors d'aquesta marca, talment com si anessin caient sols per tot arreu.

Els de Schindler, bastant mal assessorats, la van cagar per no sortir immediatament a baixar-se els pantalons davant l'opinio publica (aquella escena tipica on surten els directius de les empreses fent una reverencia davant les cameres) i la gent va comenc,ar a sostipar per qualsevol cosa, cancelant totes les comandes.

Us imagineu el que aixo suposa? es com si mig Europa deixes de comprar Toyotes perque algu a Uppsala va tenir una accident amb un d'aquests cotxes. Els directius de Schindlers, finalment, van sortir a fer l'esceneta que tant els agrada als japonesos i el director de la branca japonesa va dimitir (de ser director de la branca japonesa, s'enten).

A mi em va estranyar bastant tot plegat, es a dir, que es poses en entredit tot una empresa puntera mundialment perque un dels seus productes patis 1 sol accident (fatal). Despres a la tele vaig veure l'edifici i l'ascensor en questio i encara vaig tenir mes sospites sobre la imparcialitat dels medis i del cas senser. L'edifici era com un d'aquests que hi ha fent rengle a Bellvitge. Segurament el tecnic de manteniment s'hi va deixar un cargol sense fermar i l'ascensor es va tornar ximple. N'hi ha prou per deixar de fer servir ascensors d'aquesta marca? Per mi no, pero el public japones no opina el mateix i m'agradaria saber com la Schindler ha solventat, si ha pogut, el merder.

Que hi ha radera? Be, com deia el Poirot, "cherchez la femme", que aqui es el negoci brutal que suposen els ascensors i escales mecaniques al Japo, pais infestat d'aquests aparells. Qui en son els competidors directes? Mitsubishi i Hitachi. I tornem al fantasma de la suposada falta de qualitat dels productes foranis, com cotxes i electrodomestics, tret que no siguin productes de luxe per a esnobs. Com es que al Japo marques de prestigi com Volkswagen o Bosch son gairebe marginals?

Malgrat la falta de tacte de Schindler a l'hora de portar l'assumpte publicament, us creieu remotament que els medis van ser imparcials amb l'empresa suissa? Us creieu remotament que ho estant essent ara amb els productes alimentaris xinesos? Barrufets, en tinc seriosos dubtes cada cop que em demanen 1 euro per UN porro, UN pebrot, 1 euro per 100g de porc, o 6 euros per 100 gr de formatge suis.

2 comentaris:

Teresa ha dit...

Volen acabar sent autosuficients. No volen haver de necessiatr res estranger, o el que es el mateix fan boicot als productes estrangers. O tenen por i no creuen en ells..

The Great Smurf ha dit...

Be, l'ideal japones es no dependre de res foraster per no perdre ni un bris de 'japonisme'. Aixo es virtualment impossible i es una contradiccio diaria, des de les importacions materials de productes fins a les influencies exteriors en cultura i maneres de fer. Tot i aixi, encara existeix la idea que va mantenir aillat el pais cents d'anys, que es la mateixa que el va portar a modernitzar-se al segle XIX i a voler competir amb les gran potenices durant el S.XX. En certs aspectes, ni el Japo ha canviat tant ni la resta del mon, tampoc. Respecte del menjar, ja va sortir algun politic 'conservador' (eufemisme = momia reaccionaria) abogant per l'auto-abastiment complet (impossible) i d'altres per la diversificacio de proveidors (Vietnam, Tailandia, etc.). Salut!