(continua del post anterior)
Un cop casades, la seva missio es la familia, i com tot al Japo, s'ho prenen molt seriosament. Per elles la familia es com una empresa. Porten els comptes i el govern de tot, i en molts casos, el marit passa a ser un mer empleat que treballa per mantenir a la familia, pero que no pinta res a la hora de decidir. Fins i tot, n'hi ha que no veuen ni un duro del seu sou i reben uns quants calerons setmanalment per pagar-se el dinar, el tren i les cerveses quan surten els divendres a fer el 'nomikai' amb els col.legues.
Potser a algu aixo tambe els hi sonara. Es per aquest motiu que l'estereo tip de dones docils i submisses, crec jo, es bastant fals. De fet, jo tinc la intuicio que contrariament a d'altres paisos desenvolupats, les dones del Japo no s'han emancipat (per dir-ho d'alguna manera) no pas per culpa d'un sistema patriarcal que les subjuga sino, justament al contrari, perque son elles que detenten un matriarcat que no volen perdre.
En general, les dones de classe mitja no treballen mes enlla dels 35 anys, ja que es dediquen a la cria dels japonesos del futur, un parell, normalment. Viuen en una certa tranquil.litat: porten la canalla al col.legi o a la parada del bus on els recullen, espolsen el futon i netegen la casa, van a comprar al super que esta a 5min en cotxe, i preparen les caixes 'bento' (carmanyola) per l'endema (pels fills i els marits). Aixo els porta mes temps perque solen ser una virgueria i son el signe de l'amor de la dona envers als fills i marit.
Despres que fan? res! miren la tele, fan gimnastica, massatges, esteticiens, van a xerrar amb les amigues (fer safereig es l'esport nacional al Japo) i cuidar-se. Aquesta es la vida d'una dona de classe mitja, es a dir, el 80% del Japo. M'ha sorpres no trobar cap 'desperate housewive' portant la canalla a ultima hora al col.le en 4x4 per anar despres a treballar amb el coet al cul. Elles van amunt i avall en bicicleta, a peu o en 'minica', uns cotxes repetits ideals per les dones japoneses.
A la ultima fase, quan el marit es jubila, elles passen a cobrar par de la pensio del marit. La novetat es que fins ara, si es divorciaven perdien aquesta part de la pensio. Aixo tradicionalment ha mantingut els divorcis sota minims. Tanmateix, a partir del proper any la llei canvia: tot i divorciar-se, la dona tindra dret a la part proporcional de la pensio del marit segons els anys de matrimoni, i n'hi ha que estan espantats perque s'espera un increment brutal dels divorcis, especialment entre matrimonis de mes de 30 anys que ja no tenen res per dir-se.
dijous, de desembre 07, 2006
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
5 comentaris:
Mentre espero el Santuari de Venus IV... Què en fan de tantes fotos els guiris japonesos: les acomulen per gaudir-ne ells o bé les comparteixen amb amics, etc...
Hi ha dones polítiques?
La princesa Michiko pinta alguna cosa?
Aquí se´n va parlar alguna cosa...
Suposo que això de la llei del divorci rebentarà força parelles.
Molt bones preguntes
Fotos: fan com naltros, les ensenyen als amics i les veuen ells a casa en albums. El que passa es que ja he descobert el 'concepte' que fan servir a l'hora de fer una fotografia. Ja l'explicare, pero es bastant curios. En fan moltes perque son molt perfeccionistes i els agrada que es vegin molt tots els detalls.
Dones a la politica: bon tema; ja m'hi fixare. Al meu 'poble' he vist cartells electorals d'alguna dona, i em sembla que tenen alguna ministressa (!?). Tanmateix, a la politica no importa tant el fet ser home o dona, el que importa es quina es la teva 'familia' i si passes de 60 anys. La 'Dieta' (el Parlament de Japo) l'haurien de tancar per artrosi! Sembla un geriatric...i el 'grecian 2000' fa estralls!
Familia real: la gent passa bastant, crec jo. Els unics a qui importa son a un partit d'ultradreta amb connexions amb els yakuza que van pel carrer amb 'fragonetes' amb els altaveus a tot drap cridant 'tenno, tenno' (emperador) i 'nippon, nippon' (nom del Japo abans de la II Guerra Mundial).
Divorcis: po' zi', estan amb el cagallo al culet, algunes...
cuina l'home?
o es responsabilitat total femenina?
Cuinar? suposo que hi deu haver de tot, pero pel que he vist, l'estructura familiar sembla bastant a l' 'antigua usanza', i a casa, si es que algu cuina, es la dona. Suposo que les noves generacions seran una mica diferent, sobretot per la gran quantitat de gent que viu sola i que s'ho ha de parir tot ells. A part, la cuina en si no crec que estigui mal vist que ho faci un home. Si parlem de feines de la llar, doncs, la cosa ja canvia....
Publica un comentari a l'entrada