dimarts, de novembre 07, 2006

Problemes de Catalunya (I)


Aprofitant l'avinentesa de les Eleccions al Parlament de Catalunya (no pas a la Presidencia de la Generalitat, que no existeixen), m'agradaria encetar una serie de posts explicant quins son, segons el meu punt de vista alguns dels problemes de Catalunya, des del punt de vista economic, social, cultural o territorial.

Per mi, el problema principal de Catalunya es la seva falta d'independencia real que la fa ser, en termes practics, una mera regio d'Espanya. Catalunya no pinta res al mon, ni ser catala vol dir res. Ni a Espanya, on "ser catala" no es un concepte legal, i Catalunya no es res mes que una CA com ho pot ser Madrid. Ni mes, pero si molt menys. Aixo, per a molts, pot no ser un problema, pero jo crec sincerament que es un aturador pel desenvolupament normal de la societat catalana.

Aquesta falta d'independencia es transmet tambe a l'ambit personal, de manera que porta molts a patir per com els puguin veure o deixar de veure a la resta d'Espanya. A mi, personalment, com em vegin a Almeria me la sua. El que em reventa es que des d'alla em vulguin controlar a casa meva, mentre que ells no em deixen opinar sobre la seva.

Catalunya, ni els catalans, no es pot conformar sent una mera part mes d'Espanya i deixar que des de fora ens diguin com hem de ser i, fins i tot, que hem de parlar a casa nostra. Els catalans no som aixi. No podem ser mesells. No ho hem estat mai, i ara, creient-nos les bestieses del pactisme de les classes benestants que sempre han venut i trait el pais, no podem quedar-nos parats sense reaccionar.

Tenim potencial per molt mes. Podriem arribar a ser una Holanda o una Suecia, i ens comformem en ser una barriada marginal d'un poble de costa reventat de turistes on tot deu, del pais o de fora, intenta pillar el maxim amb el minim esforc, malvenent-se els quatre enredos que li queden dels avis. Catalunya esta a meitat de cami ente Andorra i Mallorca. Es aixo el que volem?

1 comentari:

Cèsar Llamborda ha dit...

Gràcies pels teus comentaris gran barrufet!!!