dimecres, de novembre 29, 2006

el Momiji


Un dels misteris encara per desvetllar referents al Japo i als seus habitants es el 'momiji'. Que es el momiji? doncs, el temps de les fulles vermelles. Quan arriba la tardor, com a tot arreu del globus a la mateixa latitut, les fulles dels caducifolis es tornen vermelles. Fins aqui cap misteri. Ara be, aixo al Japo suposa una autentica revolucio i porta a milions de japonesos a deambular pels parcs i jardins que encara no han estat reconvertits en parking o 'convenience store' per a gaudir de la visio dels arbres curulls de flama.

En general i sense ser-ne expert, jo diria que semblen 'maples', es a dir, l'arbre aquest de la bandera del Canada, que no es una fulla de plataner. Tanmateix, com tot al Japo, la fulla es mes petita i no sabria dir si te el mateix nombre de puntes. Momiji es el nom d'aquest arbre, pero tambe he sentit que es refereixen a l'espectacle de les fulles roges amb el mateix nom.

Tambe hi ha un altre arbre curios perque no te cap parent viu i amb una fulla en forma de vano. Es el 'ginkgo' i ara les seves fulles son groges com un pressec de seca. El conjunt vermell i groc es molt suggerent i d'una manera semblant a com les flors del cirerer omple els parcs amb multituds per celebrar la vinguda de la primavera, sembla que els aires tardorencas que duen les fulles de momiji els evoqui la proxima vinguda del somort fred del l'hivern.

Els jardins solen tenir temples que aprofiten per visitar. Hi llencen unes monedes, encenen unes barretes d'encencs, piquen les mans i fan una petita pregaria per a tenir bona sort. Es curios veure com el fum de l'encens fa la feina de l'aigua beneida i la gent, sobretot la mes gran, es passa el fum per les articulacions com a remei pel dolor. Les dones solen ser les que mes empren el fum de l'encens, especialment les prenyades, que tambe se'l passen vora la panxa. Aquest es el temps del momiji. Aixi es el Japo.