dimecres, de novembre 29, 2006

Japo i els robots


Japo i els robots son la mateixa cosa. Els japonesos tenen una fixacio biologica pels aparells amb botonets i les maquinetes que funcionen soles. No crec que sigui nou i segurament te arrels en la seva historia i tradicions. Per exemple, es tipic dels jardins japonesos una fonteta feta de canya de bambu que es mou sola: primer s'omple s'aigua i quan es plena es decanta fent un repic en una pedra i vessa tota l'aigua per tornar a la posicio original i comenc,ar de nou el cicle.

Mentre que la resta del mon occidental sempre s'ha pres els robots com mers ninos i fins fa poc la seva implantacio en la industria, tret de l'automovilistica, ha estat mes aviat minc,a, el Japo s'ho ha pres molt seriosament i hi ha esmerc,at grans quantitats de recursos i enginy. Per aixo, han sigut capac,os de desenvolupar autentiques virgueries mecaniques que funcionen amb una precisio i subtilesa realment impresionants.

El seguent pas son els robots socials. Els robots a la industria ja no tenen cap misteri i son fins i tot assequibles. El que els inquieta ara es com desenvolupar maquines que visquin amb nosaltres i ens ajudin. Es una mica pel.liculero, pero el seu interes es purament practic. Si hom imagina un mon no massa llunya on els processos productius estiguin completament automatitzats en unitats productores que fins i tot s'ensamblaran automaticament amb l'intervencio reduida de l'accio humana, es verosimil pensar que aquesta maquinaria tambe tingui una vesant domestica i social.

El problema que obsessiona a les autoritats japoneses es que en un parell de decades se'ls redueix la poblacio ostensiblement. Si be no sembla un problema en un mon on la ma d'obra humana es cada cop menys indispensable, si que els preocupa el creixent envelliment de part de la societat. El Japo no confia gaire dels suposats beneficis de la immigacio i un panorama semblant a l'ultima invasio dels barbars soferta a Catalunya sembla poc probable.

Per aixo confien que el desenvolupament de la seva tecnica robotica els proveira amb la solucio al problema. La foto correspon a un robot que imita a una persona en el seu moviment. De moment, els robots japonesos nomes se saben moure i no son gaire intel.ligents, pero planifiquen que en 20 anys tindran robots que pensaran com un nen de 5 anys, i aquesta gent treballa totes els hores del rellotge!

7 comentaris:

Pere Tarter ha dit...

Com tenen pensat tractar el tema de l'envelliment de la població?

I quants fills tenen per dona?

Pere Tarter ha dit...

Dius en un post anterior que ningu parla anglès. Com et comuniques? Controles ja el japonès?

The Great Smurf ha dit...

Ep, Pere Tarter, que fem!
el problema de l'envelliment els preocupa molt i s'ha de dir que en zones rurals es bastant evident. El nivel d'obanchan i ojichan (iaies i iaos) es enorme! Tot i que jo crec que els preocupa mes que no hi hagi gent treballant que no pas que no hi hagi gent cuidant als avis.
Els avis japonesos tenen una metxa impressionant! tenen 80 anys i els veus fent esport pel carrer. En general, no estan tan cascats com a Catalunya. La gent, sobretot les dones, es cuiden molt i com tothom es bastant prim, doncs, no els afecten tan els problemes d'ossos. Aixo es el que em sembla a mi.

Quants fills tenen les dones? bona pregunta! aixo ho contestare mes extensament quan parli de la familia i les dones, pero en solen tenir 2 o mes, i jovenetes! La xifra mitjana exacta no la se, pero es un pais amb molta canalla.

L'angles!!!! si, xiquet, aixo es un problema gros. Ja en parlare tambe, perque el contacte 'gaijin-nihonjin' es bastant curios. Jo treballo en una empresa 'internacional' on puc parlar tranquil.lament en angles. Tenim un servei que ens ajuda amb la paperassa (IMPRESSIONANT la burocracia nippona!!!), pero fora de l'empresa, tot es fa xungo: tot son dibuixets i tot i que estudien angles al col.legi, doncs, no entenen res. El meu japones es ultra-basic pero puc demanar coses basiques i direccions. Tanmateix, que un 'estranger' se'ls adreci en japones els sobte encara mes que si els parlessis directament en angles, amb el que de vegades se't queden mirant a la cara com si haguessin vist un extraterrestre! Ja en parlare; es la mirada "nande?", es a dir, "endeque la sole?". Pero amb una mica de cara i sense por a cagar-la, no costa tant, ja que en general son molt amables i a les tendes es desviuen per servir al client, sobretot si es gaijin. Despres hi ha una altra cosa que es el 'gaijin power', que ja explicare mes endavant! hahahaha!!!

Pere Tarter ha dit...

carai noi, quina megaresposta més completa!
no pregunto més, que si no m'avanço massa!
M'espero al proper post!

The Great Smurf ha dit...

pura verborrea incontrolable. em sembla que hauria d'anar al metge, pero no m'hi entenc! hahahaha!

Pere Tarter ha dit...

em tens intrigat per un motiu, per què t'interessen particularment les japoneses? Ho he llegit en un post teu de l'octubre...

Pere Tarter ha dit...

un santuari de venus?
...
(sense paraules)
Nosaltres amb el mallol i tu a un santuari de venus!
Sincerament, això teu pinta millor.