dimecres, de novembre 29, 2006

El futon o com dormen els japonesos


Barrufets meus, ha arribat l'hora que us instrueixi en les veritats de la vida! Com dormen els japonesos? Be, del cert no se pas com dormen tots els japonesos. El que se es com dormo jo i la majoria dels meus veins. A terra. Pero no pas a terra com quan anavem de campaments. La tecnica es molt mes sofisticada.

Per dormir, els japonesos han inventat i perfeccionat al llarg dels anys el 'futon'. No us pensessiu que un futon es com el que heu vist en les tendes snobs que venen fusta a preu d'or. No pas! Un futon consisteix en una mena de jac, fet a la manera dels antics matalassos de llana, amb la petita diferencia que si aquests solien tenir mes d'un pam de gruix, els futon en tenen dos dits. Al jac, li acompanya una flac,ada de material semblant i tambe encoixinada, pero no tan gruixuda, que es el 'futon' estrictament i que fa com de manta o cobrellit. Per no embrutar el conjunt, un llenc,ol sol cobrir el futon i el jac, tambe va embolicat amb una funda.

El futon va directament a terra. Be, el concepte 'terra' al Japo no es el mateix que a Catalunya. Per ells el terra es el 'tatami', un terra fet de palla d'arros en forma de plaques gruixudes amb les que cobreixen les habitacions on es fa vida (dormitoris i livings). El nombre de tatamis dona la mida d'una habitacio (6 tatamis, normalment) i les cases estan estandaritzades en el sistema nLDK (living-dining-kitchen) on n = 1..4 es el nombre d'estances. Jo visc en un apartament 3LDK amb dues habitacions amb 6 tatamis. En total, uns 62.5m2.

Tornem al futon, que va a sobre del tatami. Es a dir, que tecnicament, els japonesos dormen a terra. Be, els japonesos fan vida a terra, ja que la seva posicio natural es de genolls o a la gatzoneta. Tots els mobles estan fets per a estar en aquesta posicio, i es increible veure gent de molt avanc,ada edat en aquestes posicions inversemblants per a nosaltres, hereus de la taula, la cadira i el llit. El sistema de repos el completa un coixi de 'fesols'; no son pas fesols, son trossets de plastic, pero la consistencia del coixi es com si fos ple de boletes. Es bastant dur i pesant, pero un cop acostumat s'hi dorm prou be. Roncar, ronco igual, pero l'esquena no em fa gens de mal. L'unic inconvenient es que els futon, de tant en tant, s'han d'espolsar i ventilar, com podeu veure. Bones nones!

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Brutal aquest pst sobre el "futon"... m'apunto a que ens vagis instruint sobre la vida quotidiana al Japó mentre vaig investigant el teu bloc.

Una pregunta: quan val un futon en euros, quan pot costar un piset. A Tarragona per menys de 30 quilos de PTA ja no hi ha res...

Bé!

Pere Tarter ha dit...

vinga barrufet, que ens tens abandonats!