dimarts, de novembre 27, 2007

Ass-fingered or finger-printed

Vaig de bolid i no tinc temps d'escriure el munt de coses que em venen al cap dia a dia. A mes, tinc tendencies verborreiques i quan comenc,o no em se deturar. Per aixo no he pogut fer cap comentari de les ultimes coses que estan passant per aquestes comarques. Per exemple, se m'ha passat d'explicar les noves mesures que qualsevol visitant estranger a les terres del Japo haura de seguir a l'entrar-hi per qualsevol dels seus port o aeroports. Aquestes mesures consisteixen en que se'ls prendra les emprentes dactilars i se'ls fara una foto.

Be, si heu passat pels EEUU ultimament, ja sabreu quin pa que s'hi dona. Al Japo, pero, i sense haver-ne tingut encara cap experiencia directa, suposo que el tracte sera mes cordial i tot el proces es dura a terme en mig d'aquesta amabilitat tova que ho inunda tot aqui: somriures, reverencies, molta educacio, pur maquillatge per disfressar el que el proces es en si, una mera imposicio autoriaria, com moltes d'altres, pero amable.

La comunitat de gaijins amb la que tinc relacio ha posat el crit al cel i, casualment, un america, amb permis de residencia permanent ( despres de viure-hi uns 18 anys al Japo, es el maxim a que pots aspirar, ja que la nacionalitat no crec que ni te la donin no sent etnicament japones, pero aixo es una altra questio ) vol iniciar tot un seguit de protestes contra aquesta mesura. Cal dir que la obligatorietat de passar el control es nomes per a estrangers, siguin o no residents permanents. En aixo superen llargament als EEUU. Aquesta es segons ells la gran discriminacio.

Ja sabeu, perque ho he dit mes d'un cop, que quan els japonesos fan lleis, sempre solen fer-se adhoc per encerclar alguna mena de col.lectiu sobre el qual es pensa que pot ser perillos, i solen extendre's d'una manera poc equilibrada a tothom que pugui, encara que sigui de manera a priori i sense cap mena de justificacio racional, ser inclos amb mes o menys grau en aquest col.lectiu. Ara toca als terroristes, oi? doncs, els controls d'identitat es faran sobre TOTS els forasters, pero no pas pels japonesos, siguin o no criminals.

Be, lleis tant poc equanimes com aquesta son habituals en aquest pais, i historicament han millorat, ja que de moment, no permeten l'escuarterament amb katana d'un foraster per barrar el pas de ningu, o la prohibicio expressa d'entrada al Japo dels estrangers (l'entrada dels portuguesos i espanyols va ser expressament prohibida durant molts anys, i nomes els holandesos tenien permis per estar-s'hi, aixo si, en una illa remota del sud del Japo).

Tenen una llei curiosa que inhabilita els permisos de conduir internacionals, estiguin o no en vigor, despres d'un any d'estada al Japo. No importa que tinguis un carnet d'un pais civilitzat i que renovis l'internacional, si estas al Japo mes d'un any i quan tornes al teu pais no t'hi estas mes de 6 mesos, aleshores no serveix de res i has d'obtenir el permis japones. La rao adduida: els yakuza solien conduir amb permisos filipins i carnet internacional (!?) despres de que la policia els retires el seu. Es a dir, la llei havia de reduir la criminalitat entre yakuza (japonesos), pero afecta a forasters residents per periodes de mes d'un any.

S'ha de dir que es un fet que tots els atacs terroristes comesos fins a hores d'ara en territori japones han estat perpetrats per japonesos. Malgrat que aixo es casa seva i hi poden fer el que vulguin, jo personalment crec que es una inutilitat com una altra, i suposo que s'acabara convertint nomes en un filtre discrecional del personal que ells (qui?) consideri inapropiat per entrar al Japo. Com acabara la identitat d'algu en aquestes llistes? l'opacitat i la falta dels minims drets es mes que evident. De moment, diuen que en tenen 800.000; ves a saber on les han trobades aquestes dades. M'imagino que seran molt semblants a les que els EEUU fa servir, ja que dubto de l'eficacia de l'agencia d'intel.ligancia japonesa, si es que aixo existeix aqui.

Total, que els gaijins estan emprenyats per la discriminacio i la suposada sospita implicita de criminalitat que aquesta llei ens atorga. Nosaltres, els que per desgracia venim d'un pais totalitari, on aquest proces el sofreixen no ja els estrangers, sino els suposadament nacionals, no en fotem ni cas, mentre no ens piti el xivato com a pressumpte terrorista. Pero als anglosaxons els bull la sang quan veuen mesures que coarten les seves llibertats.

El problema que hi veig jo es que com els japonesos no tenen mesura a l'hora de aplicar les lleis i normes, creuen cegament amb la tecnologia (els aparells japonesos no s'equivoquen, em va dir un agent de policia un dia), i son incapac,os de ser tolerants amb els errors, m'imagino que hauran posat el nivell de tolerancia dels aparells al minim i que barraran l'entrada a qualsevol que remotament els sembli per les seves dades biometriques algu dels que dubtosament formin part de la seva base de dades de pressumptes terroristes, base de dades a la que segurament s'hi podra acabar entrant per futeses com multes de transit o per tornar tard un DVD a la tenda.

Salut!

6 comentaris:

mossèn ha dit...

collons què llarg !!! ... salut

The Great Smurf ha dit...

874 paraules, 41096 caracters, uns 3min. No soc de McDonalds. Aixo no es un anunci de tele. En Chomsky sempre diu que ell no surt per la tele perque es incapac, de respondre una pregunta en el temps que va entre dos anuncis de televisio, ja que ell necessita argumentar el que diu. En el mon d'avui, sembla que cal fotre un cop de puny per dir alguna cosa. Blogs amb una foto y 20 paraules, no cansessim el personal. Per aixo a la tele tenim a petardes i no a en Chomsky. No puc obligar a llegir res, nomes si algu te a be de llegir-ho, intentar que el que es diu sigui interessant. Em dones 3min i jo et regalo una horeta. I si t'ha agradar, millor pels dos.

Salut per tothom!

Sherlock Holmes ha dit...

Barrufet,
Ets dels meus,... tens mala llet, com s'ha de ser, contundent.
Et faré un pregunta tonta, si m'ho permès, de fet te la faré igualment,...coneixes al Josep M. Jové?
Potser, m’engeguis a fer punyetes, però ves per on, soc un pel massoca.
Cordialment, Holmes, Sherlock Holmes.

Teresa ha dit...

Fantàstic.

Teresa ha dit...

Fantàstic.

The Great Smurf ha dit...

Ep, Sherlock!
hahaha!! molt bo el comentari. Mala llet? no us ho prengeu malament. De vegades el text pot semblar dur, pero, com deia en Kenny Everett "sempre amb el millor gust possible".
En J.M. Jove? ho sento, no se pas qui es. Necessitaria mes referencies. Qui es aquest senyor? Si penses que soc jo, t'equivoques. Tot i que el meu nom comenc,a per J. no es ni Josep, ni Juan ni Juis.

Teresa: celebro que t'agradi!

Salut!