dilluns, d’octubre 22, 2007

Tall, tall, tall, vull mes tall!


Que us sembla el preu d'aquesta carn? Us dono un parell de pistes. Avui l'Euro esta a 163.57 Yens, es a dir, que per a que us feu una idea, penseu directament en pessetes. El preu es de 1472 Yens i la safateta conte 115 gr. de carn a 1280 yens els 100 gr. Ho heu entes? si! 12800 yens el kilo d'aquesta carn.

No estic parlant de la famosa vedella de Kobe, que pot arribar a costar unes 10 vegades mes (150000 Yens/kg. ). La carn d'aquesta safata es vedella del Yamato, com esta escrita, que es la zona on visc. A l'etiqueta ho diu, a mes de dir que es vedella de pel negre i que la carn esta tallada per a fer yaki niku, es a dir, la versio japonesa i en miniatura de la nostra carn a la brasa.

No la vaig comprar, malgrat que sempre que he menjar yaki niku haig de dir que la carn es extraordinaria, pero que la broma surt tranquil.lament per 3 o 4 mil Yens, tot i anar amb molt de compte. Com es possible que la carn sigui tan cara al Japo?

Be, pensareu que us estic aixecant la camisa i que nomes us ensenyo el preu de la carn mes bona, pero que segurament hi haura als mateixos frigorifics carns a mes bon preu, tant de vedella, porc, o pollastre. Es cert, hi ha d'altres carns, a preus mes baixos, pero no exagero si us dic que el pollastre costa entorn als 120 Yens els 100 gr. o que un parell de llonces de porc normals (250 gr. en total) poden costar 800 Yens. La vedella, fins i tot la mes barata, pot costar tranquil.lament 400 Yens els 100 gr. Aquests preus son bastant habituals i en l'escala mes baixa de preus, ja que en pic aneu a buscar tendes mes especialitzades o carns de mes qualitat, doncs, els preu es poden disparar amb molta facilitat.

Com a consequencia (o causa, perque encara no n'estic segur), les porcions que els japonesos compren de carn son tristament minuscules i que farien riure a qualsevol dels amants de les carns a la brasa de casa nostra. On es el tall? cridarien. Where's the beaf? que diuen els americans, on es el misteri, que dic jo. Be, suposo que hi deu haver algun altre monopoli japones en la importacio de carn forastera i que la nacional esta sobre encarida per les politiques de subsidis i d'altres mandangues, que afavoreixen als productors locals.

No us penseu que els politics japonesos siguin mes sensibles als problemes de la pagesia i ramaderia que els nostres, es simplement que es en les zones rurals on el partit del govern, el LDP, obte els millors resultats. Una cosa semblant a com CiU feia en els seus millors temps. Per contra, les importacions exteriors estan rigurosament restringides, essent, fins i tot, un dels problemes habitualment s'inclosos en les agendes dels presidents dels EEUU quan visiten la illa. Increible, oi? que en Bush vingui al Japo a parlar de vedella? Pero es cert, tant cert com les onades de noticies que de tant en tant apareixen als medis respecte a redades de carn il.legals o en mal estat provinent dels EEUU. El consumidor japones te a la ment la idea que la carn exterior pot contenir ves a saber quina porqueria i que val mes comprar car, segur, i japones.

En canvi, respecte de la tonyina no passa aixo, ni el producte ve etiquetat, ni senyalitzat advertint al consumidor que esta a punt de menjar-se una tonyina estrangera sota la seva sola responsabilitat. Ves quina cosa, barrufets!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

però recordes els preus d'aquí?

et penses que aquí ho tenim barato¡¡¡ és cara tot arreu, al Japó també¡

el Gran Barrufet ha dit...

si, tens rao. Aquest estiu vaig estar a casa i vaig quedar esparverat del preu de les coses. Malgrat tot, una cosa en el que els japonesos son uns reis es en la qualitat dels productes i l'atencio al client, que es exquisita i dedicada, en general, al contrari de com son la majoria de comerc,os a Catalunya, on a part de tenir seriosos problemes per entendre a la patuleia que et serveix, la seva educacio deixa bastant a desitjar. Ara be, 1500 cuques per un tall de carn minim o 1 euro per una poma (1 sola!) es una mica exagerat.
Salut!