dilluns, d’abril 14, 2008

Per torres, Torres 10

Busqueu-hi les diferencies i digeu-me que us semblen.


La de dalt es la torre Eiffel de Paris (Franc,a, com solen especificar les pel.licules americanes). La de sota es la Tokyo Tower, de Tokyo (Japo). A diferencia de l'original, la torre japonesa es dificil de fotografiar tota sencera, ja que algu va oblidar envoltar-la de jardins com pels del Parc dels Camps de Mart, des d'on es pogues tenir una bona perspectiva. A mes, es pintada de vermell, com si fos dels bombers. Altres diferencies son que la japonesa, tot i ser un pel mes alta, es bastant menys esbelta que la parisina, semblant mes una piramide allargassada que no pas una torre. Esteticament, sembla mes una torre repetidora de televisio que no pas alguna mena de monument a la primacia nippona.

Cal recordar que la d'Eiffel era part de l'exposicio universal de 1889, cent anys despres de la revolucio francesa, i te un innegable valor artistic i simbolic, dificilment superat per cap altre torre commemorativa. Si mireu la llarga llista de torres similars que hi ha al mon, que podeu trobar a la Wikipedia, veureu que gairebe totes cauen en dos grans grups, les que volen assemblar-se a l'Eiffel, i les que s'assemblen al priruli de Torre Espanya. El problema, en general, que els hi veig jo a les torres es que, o be s'assemblen a antenas o torres electriques, o be semblen xemeneies o aquestes torres amb un diposit d'aigua al cap d'amunt. N'hi ha ben poque de realment originals, tret de l'Eiffel, per ser la primera.

Barcelona te unes quantes torres magnifiques, pel seu valor artistic, arquitectonic i d'enginyeria. Per mi, la de Collserola, una vela penjada d'un mastil, es la millor de lluny, malgrat els problems que la seva construccio va suposar i la inutilitat d'en Foster per a proposar solucions. A mes, esta d'alt d'un turo, on es veu de tot arreu i no fa gaire nosa. La torre del Jean Nouvel tambe esta forc,a be, malgrat que no es una torre strictus sensus i que falli la punteta del cap d'amunt. L'ultima d'interes son les de la Sagrada Familia, millor rematades que la del Nouvel, malgrat que la resta de l'edifici sigui una immensa mona de pasqua.

Sempre he trobat que fer-se construir una torre es una barreja entre el sentiment del nou ric per ensenyar que potents que som i de pages per voler-ne tenir una mes alta que la dels veins. A mes, tenen bastant poca utilitat avui en dia, ja que ni per les comunicacions serveixen. Ara veig que Tokyo s'ha proposat de construir-ne una altra de 610.58m, teoricament per fer d'emisora de televisio. Per que aquesta xifra curiosa per la seva alc,ada? Per que no 610m o 611m? No ho se, Barrufets meus. Com diu la dita, torres mes altes han caigut, i jo ho vaig veure en directe per la tele!