divendres, d’agost 15, 2008

Els Pirates de Nyigui-Nyogui

Hi ha unes quantes cosetes que encara avui em sorprenen del Japo. Direu que son bestieses, pero a mi, de vegades, m'arrenquen un riure sobtat i d'altres, em fan agafar un cop de geni que els pelaria. Ara veia a la tele un anunci sobre ves a saber que. No se que passa pero la creativitat dels creatius publicitaris, d'aqui i d'alla, la trobo d'allo menys creativa: no recordo mai que anunciaven!

Be, doncs, en aquest anunci hi apareixen un grupet de canalleta tota vestida amb els omnipresents xandalls de fer gimnastica mentre mengen el dinar. En primer pla hi ha una nena molt bufona que riu com de la manera mes pura carregada d'ingenuitat. Tots riuen. Pero el que m'ha saltat a la vista es la visio d'un noi amb un pegat a l'ull. Es allo dels ulls dropos, que de petits al col.legi es tan comu. A casa t'hi posen un pegat de paper enganxat, si no recordo malament, o si portes ulleres, unes que bloquegin la visio de l'ull mandros. Aqui no! aqui vas amb un pegat a l'estil pirata!

Que es un pegat de pirata? Doncs, es un pegat que va fermat al cap amb una beta llac,ada a l'entorn del cap. Es esperpentic i el primer cop que ho vaig veure gairebe caic a terra de riure. Pobra canalleta, que han d'anar pel mon amb aixo al cap. No tenen prou amb les mascares que tambe han de dur l'ull emmascarar? hahahaha!!!

Que es el que em fa mes gracia? es la manera que tenen de cordar el pegat. Jo l'anomeno el sistema japones de lligar. Fan el mateix amb els cascs. Enlloc de que del pegat en surti nomes una beta a cada costat i que es lliguin a la part posterior del cap, en surten dues menes de nanses a cada costat, i son aquestes nanses el que es lliguen entre si mitjanc,ant una beta. Es complicar molt la feina? Potser, pero aixo fa que el pegat quedi aparentment bastant ben subjectat.

Amb els cascs passa igual: enlloc de sortir nomes una tira que passi per sota la barbeta, hi ha dues menes de nanses que cauen per sota les orelles, i son aquestes nanses les que es lliguen mitjanc,ant una tira. La visio es de portar una galleda al cap, pero sembla que aixo no els importa gaire. En el cas del pegat a l'ull, em recorden aquelles pel.licules de la IGM, amb infermeres vestides de blanc nivi i ferits amb venes entorn de cap estirats en immenses sales d'algun convent perdut de Franc,a.

El pegats em porten a partlar de les crosses japoneses. Son del mateix estil que fa 50 anys, de fusta i van col.locades sota l'aixella. No se si es que en tenen moltes en stock i fins que no les trenquin totes no les canvien, o es que es part de la mania de fer tot de fusta i que sigui el mes incomode possible. No ho se, pero jo crec que les d'alimuni que van subjectades al colze son bastant mes practiques i pesen menys. Es amor a les velles tradicions? o es que no hi ha cap companyia japonesa amb que n'hagi desenvolupades unes d'exactament igual a qualsevol de les que qualsevol lloc del mon ja te de fa decades (veieu que no suggereixo l'opcio de la importacio perque fer-ho al Japo es una empresa titanica).

Aquestes coses son habituals al Japo: la ultima maquina ultra-automatica per coure grans d'arros de la manera mes especifica i perfecta, al costat del tradicional i poc igienic cubell de fusta de tota la vida per bullir l'arros. Un dels sistemes mes arcaics que m'he trobat es el de les galledes d'aigua preparades per si hi ha algun incendi en algun dels milions de temples i templets de fusta que hi ha esbargits a qualsevol raco del Japo. Algu creu que son efectius? Sincerement, estudiant els registres d'incendis de la majoria de temples i edificis de fusta del Japo (com a minim, qualsevol temple s'ha cremant almenys 2 o 3 cops al llarg de la historia), doncs, no em convenc, gaire el sistema.

Pero el premi, per mi, de futilitats japoneses, son les contramesures que els bancs, oficines de correus i algun comerc, tenen per fer front a un possible robatori. Son unes pilotes plenes de pintura taronja. Si algun lladre (japones, s'enten) entra a robar, despres de fer la reverencia usual i abans que surti per la porta, se li llenc,ara la pilota que petara i l'empastifara de pintura de color buta. Aixo l'identificara com a lladre i l'incapacitara per sortir corrent i escapar. M'agradaria saber quin es l'index d'efectivitat d'aquest sistema i que passaria a casa si davant d'algun kinki dels de sempre o dels de l'est se li llenc,a una d'aquestes pilotetes el mig de la feina.

Aixi es el Japo, pero!