dimecres, de març 28, 2007

Terres Cagades o el preu de la farina


Barrufetes i barrufets; barrufins tots en la paraula i els fets! Sembla que ha agradat, de moment, el meu anterior post. Fet i fet, no dic res que no se sapiga, ni tampoc desvetllo cap detall nou. Nomes son les meves opinions. No explico cap de les coses que han arribat a les meves orelles relacionades amb els 'tinglados' de l'Ajuntafems. No vull cap querella per difamacio. Tanmateix, per mostra, un parell de botons. Que dic, botons! Son medalles amb un Sant Crist gros com un puny penjant de tot un munt de feremalla daurada al pit descobert i moreno pel sol mediterrani d'un gitano eixerit de la plac,a de la Font.

L'una son les noves sobre el Sr. Mallol que, com cants de sirenes, m'arriben i em magnetitzen el pensament. Per qui no el conegui, podriem dir que si fessim "els pastorets", en Mr.M seria el pastoret mes justet. L'ase dels cops, pero sense els cops; el que s'emporta les gitzes de l'altre fent riure a tothom. En Mr.Christmas seria l'altre pastoret. Ara diuen que en Mr.M es passa a l'enemic, o que fins i tot, anira per lliure amb tots els desbancats de les poltrones consistorials. Han pensat a buscar feina? diuen que l'economia va molt be, no? alguna coseta trobaran, encara que sigui servint canyes a alguna de les milers de terrasses de bars que ocupen els carrers i places tarragonines.

Pero el millor son les declaracions del Sr. Batlle, que com ja vaig dir, mai defrauden les expectatives; un prodigi d'educacio i loquacitat. Com ara resulta que li han arxivat la historia de les Terres Cagades, doncs, el borinot de riera treu pit de gallina i insulta un cop mes a tort i a dret. Segons diu aqui, "Qui es l'imbecil que diu que no es pot aprovar Terres Cavades?". Sembla el titol d'una pel.licula de l'Oest, una d'aquelles que feien anys enrera a "Sesion de Tarde", on un grup de foragits roba les terres dels pobres grangers per donar-les al magnat de torn per a fer-hi pasturar les seves, de vaques.

He dit 'robar'? ui, perdo, volia gir fer un pla urbanistic i obligar-te mitjanc,ant tecniques de compra agressives a vendre a preu de saldo un terreny que son oferts a una empresa promotora participada pels mateixos del consistori, que despres vendran com si fos or. Podriem afegir allo de "pel.licula basada en fets reals", pero com no vull una querella, deixare ben clar que en cap moment estava parlant de l'Ajuntafems de TGN, i que qualsevol 'parecit' amb la realitat es mera coincidencia.

Estic en candeletes esperant que arribi el nostre Clint Eastwood que posi fi a les malifetes dels dolents de la pel.li! rollo "Gunfight at Ok Corral", tot i que coneixent el percal, hauria de baixar les expectatives i pensar que un millor titol seria "Li deien Trinitat", aquella gran obra mestra amb Bud Spencer (Bambino) i Terence Hill (Trinity, la ma dreta del Diable).

Malgrat tot, a la crua realitat, els dolents solen guanyar, i els favors es tornen, com deia un altre Padri. Terres Cagades continuara. L'urbanitzacio de colls de muntanya, rierotes i pendents escarpats, si es possible, es imparable; i nomes cal veure Andorra per veure que es possible. Ja ho deien els antics, divina natura dedit agros, ars humana aedificavit urbes.

Mentre, barris sencers dins de la ciutat sangloten llargament com els violins a la tardor, esperant el seu desembarcament que els torni el llustre sense que perdin els colors. Els de sempre, continuen pastant la seva farina, i els que se l'enfarinen, continuen pastant-la; i la resta? passant la vida pagant les farinetes i les pastadetes.