dimecres, d’abril 16, 2008

Mateu-los perque ells han matat!


Hi ha una cosa, Barrufets meus, que no se si sabeu de la terra de la gran armonia, es a dir, Yamato, altrament dit, Japo. Es diu pena de mort. A mi em va sorprendre descobrir que al Japo hi ha pena de mort, que s'aplica sense masses contemplacions i d'una manera bastant habitual, tot i que, com tot el que sense fer-se massa publicitat, per raons obvies. Acabo de llegir que 4 presos de corredor de la mort van ser penjats aquest dijous passats. Sembla a ser que el nou ministre de Justicia, nou de fa 4 mesos, ja se n'ha fet petar 10, en total. Si continua aixi n'enviara tants al cel com l'antic Papa els feia sants!

Des del 1993, despres d'una pausa de 3 anys i 4 mesos, ja en porten executats 67, i encara en tenen 104 a l'espera. Mentre que des de l'exterior s'esta demanant una moratoria, el ministre pensa que te molta feina per fer i que la fara sense queixar-se. Aquest es el pensament japones, fer la feina encomanada sense cap consideracio paral.lela. Aquest es, per mi, el gran perill i error del pensament japones.

Sobre la pena de mort, personalment estic completament en contra. Matar es un error, en qualsevol cas, i crec que l'Estat no es mes que ningu per a poder executar a ningu. Hi ha dos arguments recurrents en defensa de la pena de mort. L'un es el de la culpabilitat dels criminals: ells han matat abans, per tant, han perdut el dret a no ser matats. L'altra es com a defensa o revenja de part de les victimes, com una mena de reposicio per la perdua. Sempre acaben per preguntar-te "que faries tu si t'haguessin matat un fill?". Jo sempre dic el mateix: Si em passes, es possible que perdes els papers i intentes atacar l'agresor fins les meves forces i valor em deixessin. Pero, afageixo, pel fet de ser victima, deixo de ser immediatament objectiu, i perdo el dret de jutjar, que no em pertoca a mi.

Hi ha alguna justificacio per matar a algu altre? Nomes em ve una al cap, salvar la propia vida o la d'algu que creguis que la mereix mes que la persona a la que mataras. Tot i aixo, aquest no es el cas de l'Estat, que administra la mort com a mesura de justicia, es a dir, com a castic per un fet greu comes previament. Te dret l'Estat a treure la vida? Jo penso que no. Per que? Apart de la possibilitat de l'error i de les deficiencies de la defensa, o que els sistema de justicia estigui completament viciat pels mals usos, penso que ningu, ni un ministre de Justicia ni un jutge ni cap oficial te dret d'ordenar l'eliminacio d'un esser huma.

Que passa al Japo? Al Japo, com a gairebe tots els paisos amb una democracia mes o menys establerta, hi ha llibertat per opinar publicament sobre el que sigui (tret que siguis estranger resident, cas en el qual podries perdre la residencia si t'enganxen en alguna mena de manifestacio). Hi ha grups ecologistes i de suport als drets humans. Quina visibilitat social tenen aquests grups. A mi em sembla, i potser m'equivoco, que son bastant residuals, com ho son als EEUU, amb una repercusio mediatica gairebe nul.la, i molt poca base social. A mes, les protestes no son en plan cimera del G8 a Genova, amb el que ni se'n parla.

Sempre que he posat el tema sobre la taula trobo dues tendencies entre els tertulians. Una es la d'obviar el problema, la de no admetre'l o la de no voler-ne parlar, com si fos alguna cosa obscena de la qual no se'n pot parlar a taula mentre es dina. L'altra consisteix en justificar-lo en ares de la seguretat i de tipic argument esmentat mes amunt ("que faries tu si....?"). Una altra cosa que veig es molta moderacio a l'hora de criticar obertament les mesures que el govern fa. Hi ha de tot, es clar, pero mentre que a Catalunya aquesta questio esdevindria una discusio oberta, publica i a crits, aqui no passa del "so desu ne...".

Si critiquem a la Xina per les execucions, potser que tambe critiquem a d'altres paisos com el Japo. Pero n'hi ha molts d'altres, com pudeu veure en ek mapa seguent


Aquest mapa, pero te un petit error, ja que diu que a Espanya, la pena de mort ha estat abolida per tots els crims. Si no vaig mal informat, aixo no es cert. A Espanya hi ha pena de mort en un cas particular: alta traicio en periode de guerra per condemna d'un tribunal militar.

Be, com la questio no fa riure gaire, us deixo amb un video memorable de la Vida de Brian; en concret el moment de la lapidacio.



Look on the bright side of life, Barrufets!

2 comentaris:

lady ? ha dit...

http://www.amnistiacatalunya.org/edu/es/historia/pm-espana.html

segons això, per sort, al '95 van abolir també la pena de mort de la legislació militar a Espanya!

per sort!!

molt guapo el blog, es veu molt bé el dia a dia a Japó!

(tot i que en temps de guerra teòricament es podria reintroduir)

Anònim ha dit...

Trobo tan terrible, denunciable i salvatge la pena de mort aplicada a un humà com a un animal. Tingués davant els desgraciats que pengen aquest gos, no tornaven a penjar res en sa vida, fdp.

bon bloc